Is mijn Nederlandse rijbewijs in Sri Lanka geldig en hoe vraag ik een Internationaal Rijbewijs aan voor Sri Lanka?

(Updated on May 2023)

Als je van plan bent om tijdens je vakantie in Sri Lanka zelf rond te rijden in je eigen tuktuk, auto of zelfs een scooter, dan is het van belang om te weten dat je Nederlandse rijbewijs in Sri Lanka niet geldig is.

Om je eigen auto of tuktuk te kunnen huren in Sri Lanka heb je allereerst een geldig Nederlands Rijbewijs of Internationaal Rijbewijs (van de ANWB) nodig, waarmee je een auto mag besturen (B-categorie). Met een van deze twee documenten kun je dan vervolgens gemakkelijk een tijdelijk Sri Lankaans rijbewijs (Sri Lanka Recognition Permit) aanvragen.

Aanvragen van een Internationaal Rijbewijs in Nederland van de ANWB:

  1. Maak een pasfoto en neem deze mee.
  2. Neem je Nederlandse / Europese rijbewijs mee
  3. Zoek de dichtstbijzijnde ANWB winkel op, check deze link.
  4. Kosten voor een Internationaal Rijbewijs van de ANWB bedragen €17,95 voor ANWB leden en €18,95 voor niet-leden.
Voorbeeld van een IDP.

Let op: dit kan alleen geregeld worden door zelf bij de ANWB langs te gaan; je kunt hem dus niet online/namens iemand anders aanvragen.

Als je geen Internationaal Rijwees hebt, omdat je bijvoorbeeld al op reis bent, is dit geen probleem. Wij kunnen bij de Automobile Association of Ceylon ook met je reguliere Nederlandse rijbewijs een Sri Lankaans tuktuk rijbewijs aanvragen.

Zelf een tuk tuk rijbewijs regelen voor Sri Lanka

Om zelf je eigen Sri Lankaanse tuk tuk rijbewijs te regelen, moet je, eenmaal in Sri Lanka, langs de Automobile Association of Ceylon (AAC). De AAC heeft twee kantoren; één in Colombo en één in Kandy.

Vergeet niet het volgende mee te nemen:

  1. 7662.50 Sri Lankaanse Rupees (ongeveer €23, maar de koers is onvoorspelbaar!).
  2. Je Internationale Rijbewijs / International Driver Permit (IDP) en/of je Nederlandse Rijbewijs.
  3. Je paspoort en een kopie van je visum voor het geval ze ernaar vragen.
  4. Een snufje geduld voor het Sri Lankaanse administratieve systeem; hoewel de AAC Sri Lankaanse rijbewijzen over het algemeen relatief snel in orde maakt, kan het voorkomen (tijdens piekdrukte) dat je even moet wachten voordat je rijbewijs klaar is. Maar maak je geen zorgen; het kantoor is voorzien van airconditioning!

Mocht je hier geen tijd voor hebben, of breng je die kostbare tijd liever door aan een tropisch strand met een kokosnoot in je hand? Geen probleem, wij kunnen je Sri Lankaanse tuk tuk rijbewijs ook voor je regelen! Maak een boeking voor je tuk tuk avontuur met ons via onze website, en wij zorgen ervoor dat het nodige papierwerk voor je klaarligt bij aankomst!

Voor meer informatie over het Sri Lankaanse rijbewijs en je Internationaal Rijbewijs voor het rijden in Sri Lanka, check de officiële website van de ANWB hier. En voor meer informatie over de verschillende papieren en welke instantie in Sri Lanka wat regelt, check dit (Engelstalige) artikel! Vergeet niet, in Sri Lanka rijden ze aan de linkerkant van de weg!

Add Comment